Fysiotherapie praktijk Corlaer

Aanbod en specialisaties

Aanbod en specialisaties

Hieronder volgt het aanbod en de specialisaties van Fysiotherapiepraktijk Corlaer:

Een bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut, die na de opleiding fysiotherapie een opleiding bekkenfysiotherapie heeft gevolgd. De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gehele gebied van lage rug en bekken, buik en bekkenbodem. Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen en kinderen. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en die bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen en bij het voorkomen van rug- en bekkenpijn. Een verstoorde functie kan zich ook op andere manieren uiten. Denk aan ongewild verlies van urine en/of ontlasting, een niet te onderdrukken aandrang om te plassen of ontlasten of veel te vaak naar het toilet moeten, pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen en verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen. Ook seksuele problemen kunnen samenhangen met niet goed functionerende spieren. De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid, of door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie of zij hangen samen met zwangerschap of bevalling. De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en maakt daarbij soms gebruik van speciale apparatuur. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral het doel dat zij actief blijven en daarmee optimaal blijven functioneren. Voor verdere informatie verwijzen wij u graag naar www.nvfb.nl.

Claudicatio Intermittens of ‘etalagebenen’ is een aandoening waarbij mensen na een stukje lopen steeds even stil moeten staan om de pijn uit de benen te laten wegtrekken. De aandoening wordt veroorzaakt door een doorbloedingsprobleem in de benen als gevolg van slagaderverkalking ofwel atherosclerose. Door deze verkalking wordt het bloedvat steeds nauwer; de doorbloeding gaat steeds verder achteruit en geleidelijk aan ontstaan er steeds meer klachten. Zo kunnen de eerste klachten bijvoorbeeld optreden tijdens inspanning zoals hardlopen terwijl op langere termijn gewoon wandelen een steeds groter probleem wordt.

De behandeling van Claudicatio Intermittens kan conservatief of operatief. De fysiotherapeut is intensief betrokken bij de conservatieve behandeling. Bij deze vorm van behandeling wordt er geprobeerd met aanpassingen van leefregels, medicatie en fysiotherapeutische behandelingen de klachten te verhelpen. Er is aangetoond dat patiënten met een conservatieve behandeling, waarbij zij gestimuleerd worden veel te lopen, leidt tot een verbetering van de loopafstand. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de maximale pijnvrije loopafstand na looptherapie duidelijk verbetert (tot 210%).

Een verwijzing van een (huis)arts is altijd nodig.

We staan klaar voor alle cliënten die na een besmetting met het coronavirus thuis in quarantaine hebben gezeten, uit het ziekenhuis zijn ontslagen of van de intensive care komen.

We weten dat veel mensen na de ingrijpende ziekteperiode lichamelijk en geestelijk langdurig moeten herstellen. Specifieke fysiotherapie bij longklachten kan u helpen bij de revalidatie en handvatten geven om adequaat met uw klachten om te gaan. Afhankelijk van de ernst van het ziektebeloop kunt u tegen meerdere klachten aanlopen.

Zo verliezen mensen gedurende de ziekenhuisopname veel spierkracht en spiermassa. Fysiotherapie kan helpen om uw kracht en bewegingsvaardigheden te trainen. De fysiotherapeut coacht u bij het zelfstandig opbouwen van lopen, traplopen en fietsen, passend bij uw belastbaarheid. Ook kunt u langdurig kortademigheid en benauwdheid ervaren ondanks dat u geen actieve COVID-19-infectie meer hebt. Dit kan beangstigend zijn. Ademhalingstechnieken en spierkrachtversterking voor uw ademhaling kunnen getraind worden met de fysiotherapeut.

Uitputting is ook een vaak gehoorde klacht, ook hier is het belangrijk om op een verantwoorde manier de dagelijkse activiteiten weer op te bouwen. Wat de emotionele kant betreft kunnen mensen veel vragen hebben over hun toekomst, werk, gezin en hoe het leven weer op te pakken. Dit kan een gevoel van onzekerheid met zich meebrengen. Ook weten we dat veel mensen een tijd na hun ontslag uit het ziekenhuis nog klachten kunnen ervaren zoals somberheid en neerslachtigheid. Dit kan de vermoeidheid en de zorgen weer versterken. Psychische klachten maken de herstelfase extra zwaar; juist als je moet trainen, oefenen en doorvechten, ontbreekt soms de mentale energie. Ook op dit terrein kan uw fysiotherapeut samen met u beoordelen waar en hoe u de beste hulp kan krijgen.

Een verwijzing van de (huis)arts is in de meeste gevallen wel handig, maar niet noodzakelijk.

Met dry needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier. Doel is het opwekken van een zogenaamde ‘local twitch respons’ waarna deze spier zich meer ontspant. Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’ behandeling. De methode is op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur. De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golferselleboog.

Echografie is bij de meeste mensen bekend vanuit de zwangerschapsdiagnostiek en het zichtbaar maken van het ongeboren kind. Deze techniek kan echter ook heel goed worden toegepast om spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten weer te geven. Echografie wordt in onze praktijk onder andere toegepast bij het onderzoek naar aandoeningen van weke delen. Naast het zichtbaar maken van afwijkingen is echo ook een heel mooi medium om tijdens het revalidatieproces het herstel te volgen.

Bij deze methode wordt er niet slechts gekeken naar het gebied van de klacht zelf, maar naar uw houding en beweging als geheel. Fascia is een andere woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, botten en zenuwen omgeeft en de vloeibare gel tussen deze vliezen. De vliezen zorgen er voor dat alles met elkaar verbonden is en goed kan samenwerken, de gel maakt het mogelijk dat bewegingen soepel verlopen. Fascia bevat veel meer zenuwuiteinden (‘sensoren’) dan spier of bot. Pijn, stijfheid en balansproblemen worden meestal veroorzaakt door problemen in de fascia. De fasciatherapeut F.I.T. is er speciaal in getraind deze problemen snel op te sporen. En gelukkig is fascia meestal heel goed te beïnvloeden. De behandeling zorgt veelal direct voor verlichting en leidt tot vermindering of volledige oplossing van uw klacht.

  • Heeft u vaak terugkerende klachten bijvoorbeeld in de onderrug, nek, schouder?
  • Heeft u een nieuwe klacht die niet spontaan geneest of heeft u al jaren last van pijn?
  • Wilt u uw prestaties verbeteren maar wordt u belemmerd door steeds terugkerende sportblessures?
  • Komt er geen duidelijke verklaring uit Röntgen, CT of MRI-onderzoek?
  • Wordt er gesproken van ‘onbegrepen pijn’?
  • Zoekt u een behandeling gericht op de oorzaak, niet het symptoom?
  • Gaat de pijn niet weg, of wordt zelfs erger, door te oefenen?
  • Wilt u graag weten wat er echt aan de hand is en wat u eraan kunt doen?

Een door ons opgeleide fasciatherapeut is een specialist met kennis van zaken en spoort de oorsprong van uw klacht of chronische pijn op, en geeft u inzicht in uw klacht en functioneren.

Wij raden aan om het artikel over fasciatherapie zoals verschenen in Libelle door te lezen:

Artikel fasciatherapie in Libelle.

FemFit is een zorgprogramma van Gezondheidscentrum Corlaer voor zwangere vrouwen met overgewicht. Belangrijk omdat overgewicht bij kinderen al in de buik van de moeder kan ontstaan. Zwanger zijn en een kind krijgen is een bijzondere, persoonlijke en ingrijpende gebeurtenis in het leven. Een goede begeleiding en voorbereiding helpen je om alles goed te laten verlopen en optimaal van deze speciale tijd te genieten! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen met overgewicht een grotere kans hebben op complicaties en hun baby’s een grotere kans op overgewicht hebben. Bovendien blijkt dat moeders die meer als 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, vaker baby’s krijgen met een hoog geboortegewicht. Dit betekent dat deze baby’s in hun latere leven meer risico hebben op overgewicht. FemFit wil je ondersteunen bij een gezonde zwangerschap en toekomst. Om mee toe doen aan FemFit zal de verloskundige je doorverwijzen naar de leefstijladviseur. De leefstijladviseur geeft je advies over beweging en coacht je gedurende het hele traject. Afhankelijk van wat het beste bij jou past of wat jij wil, zal je verwezen worden naar het beweegprogramma van de Cesar oefentherapeut en onze fysiotherapeute. Ook word je verwezen naar de diëtist. Bij de diëtist krijg je informatie over gezonde voeding en een persoonlijk advies. De diëtist kijkt samen met jou naar de mogelijkheden in je eetpatroon en geeft een advies wat bij jou en je (toekomstige) gezin past. In totaal zal je tot 9 maanden na je zwangerschap begeleid worden. Ons doel is om samen met jou te werken naar het gewicht van voor je zwangerschap en een gezonde leefstijl. Voor vragen of meer informatie kan je terecht bij Melissa Smit-Mater, leefstijladviseur. Telefoonnummer: 033 7210 499.

FysioFit biedt iedereen de mogelijkheid om verantwoord, effectief en plezierig te trainen onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut  Tijdens de trainingen staan uithoudingsvermogen, kracht en coördinatie centraal. 

In enkele gevallen wordt FysioFit door uw zorgverzekeraar vergoed. Wij raden u aan om de polisvoorwaarden te raadplegen voordat u met het programma gaat starten. Ook kan het zijn dat uw werkgever FysioFit vergoedt of wil vergoeden. Informeer dan bij uw werkgever. 

FysioFit kost €53,90 per maand en dan mag u 2 keer per week komen trainen. Wilt u 1 keer per week komen trainen, dan kost het slechts €29,70 per maand. De betaling geschiedt middels automatische incasso. Indien u hier geen gebruik van wilt maken wilt maken, zijn wij genoodzaakt maandelijk €5,00 extra in rekening te brengen.  

Wij hanteren geen inschrijfkosten of opzegtermijn*. Wel is er een minimum abonnementsduur van 3 maanden.  Indien u het abonnement (tijdelijk) opzegt en u binnen 6 maanden opnieuw lid wordt, zijn er administratieve kosten aan verbonden van €25,00. 

Mocht u een keer niet kunnen, dan kan die les in dezelfde week ingehaald worden tijdens een ander FysioFit uur. In geval van een blessure, verzoeken wij u te overleggen met de begeleidende fysiotherapeut. 

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de receptie.

* Bij opzegging loopt het abonnement door tot het eind van de maand waarin opgezegd wordt.

Maandag
08.30 – 09.30 Tom
13.00 – 14.00 Ruben*

Dinsdag
07.30 – 08.30 Tom
13.00 – 14.00 Tom
18.30 – 19.30 Margriet

Woensdag
09.00 – 10.00 Tom
10.00 – 11.00 Tom
14.00 – 15.00 Margriet
15.00 – 16.00 Ruben*
18.00 – 19.00 Pieter
19.00 – 20.00 Ruben

Donderdag
08.00 – 09.00 Gert
13.00 – 14.00 Pieter*
18.00 – 19.00 Koos
19.00 – 20.00 Anne-Wil

Vrijdag
08.30 – 09.30 Margriet

* FysioFit PLUS = FysioFit, maar dan aanzienlijk rustiger (bestemd voor personen voor wie het tempo van de gewone FysioFit te hoog is, bijvoorbeeld door beperkingen vanwege COPD of hart- en vaatziekten)

Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld. De klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend: pijn, krachtsvermindering, ademhalingsproblemen, zwellingen en beperkingen in de beweging. De fysiotherapeutische zorg richt zich op de oorzaken van gezondheidsproblemen en op de gevolgen van ziekten, aandoeningen en syndromen. De aandoeningen kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden of door veroudering.

Soms is het niet mogelijk om naar de praktijk te komen. Wist u dat veel klachten via fysiotherapie op afstand goed aan te pakken zijn? Zo kunt u, ook tijdens het thuisblijven, verdere klachten voorkomen of bestaande klachten verminderen. Dit gaat via de computer, tablet of telefoon.

Fysiotherapie op afstand zorgt ervoor dat u contact krijgt of houdt met uw fysiotherapeut. We kunnen zodoende toch een behandelplan met u opstellen en uitvoeren. Daarnaast kunnen we u persoonlijke adviezen geven en uw vragen met u bespreken. Indien van toepassing kunnen we u per e-mail huiswerkoefeningen, ook met filmpjes, toesturen en in een vervolggesprek de vorderingen met u doorspreken.

Enkele voordelen van fysiotherapie op afstand zijn:

  • Direct contact met een fysiotherapeut middels beeldbellen, en antwoord op uw vragen
  • Vergoed door verzekeringsmaatschappijen (bij een aanvullende verzekering of chronische indicatie)
  • Veilig in uw eigen huis
  • Mogelijkheid tot versturen van een trainingsschema met filmpjes
  • Kost weinig tijd
  • Via een veilige verbinding

Wij werken met Physitrack en zijn zeer enthousiast!

EEN PIJNLIJKE NEK

Nekpijn is vervelend en zorgt ervoor dat je niet vrij kunt bewegen. Om je heen kijken of autorijden wordt plotseling een pijnlijke gebeurtenis. Zo maar ineens, doordat je een verkeerde beweging hebt gemaakt of juist geleidelijk. Nekpijn is lastig en komt altijd ongelegen. Na rugpijn is het de meest voorkomende klacht met betrekking tot bewegen. Eigenlijk krijgt iedereen er weleens mee te maken in mindere of meerdere mate. Een goede behandeling van nekpijn zorgt ervoor dat u snel en juist ook goed herstelt. Dit zodat u weer pijnvrij kunt bewegen en uw dagelijkse activiteiten kunt doen. Niet alleen is snel herstellen van groot belang, juist ook een duurzaam en blijvend herstel is belangrijk.

HET ZORGPLAN NEKPIJN

Om u de beste zorg te bieden voor uw nekpijn en u snel en duurzaam van uw pijn af te helpen, hebben we een speciaal programma ontwikkeld. Het Zorgplan Nekpijn is een geprotocolleerd programma. Dit zorgplan is ontwikkeld door professionals op het terrein van nekpijn en biedt u de best mogelijke zorg voor uw nek. Met het Zorgplan Nekpijn kunt u rekenen op goede en vertrouwde zorg waarmee u verder komt. Nu en in de toekomst.

PERSOONLIJKE AANPAK

De zorg voor uw nekpijn begint op het moment dat u zich bij ons meldt. In de praktijk gaan we direct aan de slag en bepalen we wat de oorzaak is van uw nekpijn. Door dit direct te doen, kunnen we een goede inschatting maken van de benodigde behandeling om u weer pijnvrij te krijgen. Geen nekpijn is hetzelfde en de behandeling is dan ook persoonlijk maatwerk. In het zorgplan onderscheiden we vier soorten nekpijn. Dit is afhankelijk van de verschijnselen waar u last van heeft. De aanpak van uw nekpijn bestaat uit een combinatie van behandelingen, oefeningen en metingen. De behandeling kan variëren van zes weken tot twaalf weken.

GERICHT OP RESULTAAT

Het spreekt voor zich dat we constant bijhouden welke vorderingen u maakt. Zo weet u exact waar u aan toe bent en welke resultaten u kunt verwachten. Bij de afronding van uw behandeling kunt u weer pijnvrij bewegen. Het Zorgplan Nekpijn vermindert de kans aanzienlijk dat uw nekpijn in de toekomst weer terugkomt. Kwaliteit in zorg, voor u! Zo noemen we dat.

KWALITEIT IN ZORG

Het Zorgplan Nekpijn wordt exclusief aangeboden door praktijken van FysioTopics. Binnen deze vereniging ontwikkelen samenwerkende praktijken hoogwaardige zorgplannen voor klachten en aandoeningen. Deze zorgplannen staan voor de hoogste kwaliteit van zorg en worden ontwikkeld op basis van de landelijke richtlijnen en actuele wetenschappelijke inzichten. Met de zorgplannen van FysioTopics kunt u rekenen op de best mogelijke zorg voor uw klacht of aandoening, gegeven door een hoogwaardige praktijk bij u in de buurt.

ZORG VOOR U

Een persoonlijk zorgplan op basis van een goede inschatting van de ernst en de soort nekpijn waar u last van heeft. Zo komt u goed en duurzaam van uw pijn af. Met het Zorgplan Nekpijn combineren we de laatste inzichten en richtlijnen tot de beste zorg voor u. Snel effectief en duurzaam, daar staan we voor. Exclusief bij praktijken die zijn aangesloten bij FysioTopics.

Fitkids is een geprotocolleerd fitness- en oefenprogramma, opgezet door Stichting Fitkids, voor kinderen met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Fitkids gezond is voor deze kinderen. De resultaten bewijzen dat zowel de fysieke als mentale fitheid verbetert.

De kinderen trainen onder professionele begeleiding van een (kinder)fysiotherapeut. In een Fitkids-uur wordt er zowel individueel op fitnessapparatuur, als in groepsverband getraind. In groepsverband worden allerlei soorten sport en spel gedaan. Het sociale element en oog voor elkaar zijn onlosmakelijk verbonden met Fitkids.

Voor wie
Het is bedoeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening, die een inactief leven leiden. De kinderen worden meestal doorverwezen door een kinderarts of specialist. Denk bijvoorbeeld aan kinderen met astma, taaislijmziekte, downsyndroom, diabetes, jeugdreuma, DCD, autisme of een aangeboren hartafwijking mee.

Bij Fitkids ontdekken kinderen dat bewegen goed en vooral leuk is. Een belangrijk doel is het verbeteren van de fysieke en mentale conditie. Zo krijgt én houdt hij/zij de regie over zijn/haar eigen leven. Ieder kind volgt een persoonlijk, flexibel en uitdagend programma. De kinderen worden gestimuleerd om na het doorlopen van het programma door te gaan met een andere sport of activiteit. Dit kan eveneens beschouwd worden als een doel van Fitkids.

Meer informatie over Fitkids is te vinden op www.fitkids.nl

Uw hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. Botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. Uw hand is echter ook kwetsbaar. Door een ongeluk, door overbelasting of door slijtage kunt u allerlei klachten krijgen. En dat kan u behoorlijk belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. Een goede behandeling door ervaren specialisten is dan belangrijk.

Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwen en huid. Handtherapeuten zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten, die zich helemaal hebben toegelegd op de behandeling van hand, pols en arm.

De handtherapeut verzorgt het revalidatieproces na een operatie, maar kan ook conservatief (dus zonder operatieve ingreep) behandelen bijvoorbeeld na een ongeval of na overbelasting. Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden, die altijd precies afgestemd worden op uw klachten en beperkingen.

Het streven hierbij is om weer zo optimaal mogelijk te functioneren in het dagelijks leven. Bij de behandeling van uw klachten werken fysiotherapeuten en ergotherapeuten vaak samen aan uw herstel.

Belangrijk om te weten: handtherapie is vaak een langdurig en intensief traject, waarbij uw medewerking en inzet van groot belang is. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan ook de duur van de therapie variëren. Het kan zijn dat u met een pijnlijke spier na drie keer behandelen en de juiste adviezen al vooruit kunt. Maar na een operatie of bij uitgebreid letsel kan de nabehandeling soms wel een jaar duren. Vooral in het begin is de behandelfrequentie heel hoog. Want juist in die periode is de meeste winst te behalen.

Onze handtherapeuten gaan voor een efficiënte en optimale aanpak, maar uw eigen motivatie om thuis te werken aan uw herstel is net zo belangrijk! Of de therapie nu lang of kort duurt: het is heel belangrijk dat u de voorgeschreven oefeningen en adviezen thuis nauwkeurig opvolgt!

Hartrevalidatie is een revalidatieprogramma voor mensen die een hartaandoening hebben of hebben gehad, bijvoorbeeld een hartinfarct of een hartoperatie. In dit revalidatieprogramma wordt er gewerkt aan het verbeteren van de lichamelijke fitheid, het herwinnen van zelfvertrouwen in het lijf en het aanpassen van de leefstijl. Fysiotherapiepraktijk Corlaer een samenwerkingsverband met de afdeling cardiologie van het Meander ziekenhuis en begeleidt mensen met hartklachten in de 2e en 3e fase van het revalidatietraject.

Een verwijzing van een (huis)arts is niet perse nodig, maar wel aan te raden.

Graag verwijzen we u naar onze pagina van de kinderfysiotherapie voor meer informatie.

KleintjeFit is speciaal bedoeld voor peuters van 2 tot 4 jaar om onder begeleiding van een kinderfysiotherapeut extra bewegingservaring op te doen. 12 weken lang, samen springen, klimmen, balanceren, gooien en vangen. Alle vaardigheden komen aan bod.
KleintjeFit verbetert motorische vaardigheden, bewegingservaring en plezier in bewegen. De kinderen krijgen meer vertrouwen in het bewegen!

Voor wie: Kinderen van 2 tot 4 jaar
Wanneer: vrijdagochtend van 11.05-11.55 uur
Hoe lang: 12 weken
Locatie: Fysiotherapie Corlaer
Kosten: 12 behandelingen uit de basis- of aanvullende verzekering + eigen bijdrage van 35 euro

Aanmelden: 033-7210444 of info@fysio-corlaer.nl of loop even langs de balie. 

Kinderen kunnen weer aangemeld worden voor KleintjeFit! Bij voldoende aanmeldingen start de groep in januari 20424. 

Longfysiotherapie is gericht op de behandeling van mensen met luchtweggerelateerde klachten of aandoeningen. Hieronder valt bijvoorbeeld COPD, hyperventilatie maar ook longkanker. Deze specifieke vorm van fysiotherapie is gericht op verschillende aspecten van de longproblematiek. Er kan worden gewerkt aan het verbeteren van het inspanningsvermogen en de spierkracht. Ook het toepassen van een goede ademhalingstechniek en het beheersen van technieken om effectief slijm op te hoesten kunnen worden verbeterd.

Een verwijzing van de (huis)arts is in de meeste gevallen wel nodig.

Manuele lymfedrainage is een lichte massagetechniek gericht op de stimulering van afvoer van overmatig lymfevocht (oedeem). Oedeem kan mogelijk optreden na een operatie of na een trauma, waarbij het lymfesysteem beschadigd is (bijvoorbeeld na bestralingen). Ook kan de therapeut gebruik maken van compressietherapie in de vorm van bandageren. Voor verdere informatie verwijzen wij u graag naar www.mldv.org

Een verwijzing van de (huis)arts is altijd nodig.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut, die na de opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Tijdens het onderzoek en de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. Door de lichaamsdelen rond de gewrichten in de wervelkolom op een bepaalde manier te manipuleren kan de beweeglijkheid van deze gewrichten worden vergroot. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; de functie van de gewrichten vergroot, de houding verbetert en het bewegen verloopt makkelijker. Enkele voorbeelden:

• hoofd- en nekpijn met het stijfheid in de wervelkolom
• rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
• lage rugklachten, evt. met uitstralende pijn naar de benen
• duizeligheid ontstaan door beweging van de nek.

Piekeren, niet kunnen loslaten, chaos in je hoofd, onrust in je lijf, altijd bezig zijn, niet kunnen stilzitten, automatische piloot, moeite met nee zeggen, niet lekker in je vel zitten, slecht slapen, altijd moe… Herkent u dit? Dan is MindFit! echt iets voor u! Per bijeenkomst komt een aantal thema’s aan de orde zoals loslaten, piekeren, grenzen, spanning versus ontspanning, leiden/volgen, zingeving, samenwerken en spelen. Gewerkt wordt met lijfwerk, mindfulnessoefeningen, ontspanningsoefeningen, ademtherapie, dans, sport en spelvormen. Duur: 4 weken, 1½ uur per week op dinsdagavond van 19.45-21.15 uur. Kosten indicatie: 49,95 euro per persoon voor een periode van 4 weken. Groepsgrootte: maximaal 6 personen. De eerstvolgende cursus is gepland voor het voorjaar 2022. Geef je op! (Wij volgen de richtlijnen van het RIVM)

Mindfulness betekent aanwezig zijn in het hier en nu. Deze cursus is een aandachttraining waarbij Mindfulness gecombineerd wordt met yoga en andere ontspannings- en bewustwordingsmethodieken. Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van aandachttraining bij mensen met pijn, angst, fibromyalgie, psoriasis en depressie toont het volgende aan:

  • een afname van klachten en symptomen 
  • een positieve verandering in levensstijl
  • een positief zelfbeeld en beeld van de omgeving

Mindfulness is een training die u helpt met het doorbreken van een routine van alsmaar doorrennen en geleefd worden door alles wat op u afkomt. Mindfulness kan uw houding veranderen van een leven op de automatische piloot naar een leven met aandacht.

Een terrein waar Mindfulness met succes wordt toegepast is de chronische pijn. Pijnpatiënten concentreren zich in het algemeen sterk op de pijn, het aandachtsgebied is dan ‘verlengd’ tot bijvoorbeeld de pijnlijke schouder of rug, bovendien is er meestal een sterk negatieve emotionele lading. De pijn wordt niet geaccepteerd en moet het liefst zo snel mogelijk weg, de patiënt is in gevecht met de pijn. Aandacht voor wat er op dat moment is in het lichaam of in de gedachten, erbij blijven en waarnemen wat er gebeurt. Zonder te oordelen, ertegen te vechten, het willen veranderen of vermijden. Het aandachtsgebied wordt hierdoor veel breder en er is een vermindering van de automatische reactie op pijn. De pijn wordt wel opgemerkt, maar er wordt niet meer automatisch op gereageerd. Dus geen verandering van de pijnervaring zelf, wel van hoe zich ertoe te verhouden. Er worden keuzemogelijkheden gecreëerd door het bewustwordingsproces.

Herkent u één of meer van de volgende uitspraken?

  • Ik krijg mijn hoofd/gedachten niet stil
  • Ik kan niet stilzitten
  • Mijn pijn beperkt mij in mijn dagelijks leven
  • Terwijl ik met het één bezig ben, loop ik het volgende al te plannen of in gedachten al te doen.

U kunt bij ons deze cursus individueel volgen. Indien u een goede aanvullende verzekering heeft, wordt dit (gedeeltelijk of volledig) vergoed. Vraag ons naar de voorwaarden.

Herkent u één of meer van de volgende situaties?

  • Piekeren of niet kunnen loslaten
  • Chaos in je hoofd en onrust in je lijf
  • Altijd bezig zijn en niet kunnen stilzitten
  • Alles op de automatische piloot doen
  • Moeite met nee zeggen
  • Niet lekker in je vel zitten
  • Slecht slapen, altijd moe zijn

Zou u daar verandering in willen brengen? Dan is MindYourBodyFit echt iets voor u!

Tijdens deze lessen wordt er gewerkt met lijfwerk, mindfulness-oefeningen, ontspanningsoefeningen, ademtherapie, bewegen op muziek, rekken en strekken.

MindYourBodyFit in vogelvlucht:

  • Wanneer: 1 keer in de 2 weken 
    • Mogelijkheid A: op maandag van 09.00-10.00 uur op Prokino (Oude Barneveldseweg 65, in het gebouw van Kindercentrum Villa Knots)
    • Mogelijkheid B: op dinsdag van 20.00-21.00 uur op Fysiotherapiepraktijk Corlaer
  • Groepsgrootte: maandag maximaal 6 personen, dinsdag maximaal 8 personen.
  • Door wie: Margriet Eenjes
  • Benodigdheden: matje, handdoek, flesje water, makkelijk zittende kleren
  • Kostenindicatie: €17,50 per maand per automatische incasso
  • Minimale abonnementsduur: 3 maanden
  • Opzegtermijn: opzeggen in een maand betekent abonnement stopt einde maand 
  • Zomerstop: juli en augustus

Bent u geïnteresseerd of wilt u zich aanmelden? Bel naar 033-7210444 (werkdagen van 08:30 – 12:30 uur en van 13:00 – 17:00 uur), mail naar info@fysio-corlaer.nl of loop even langs de assistente binnen de genoemde tijden.

Neurorevalidatie is gericht op de behandeling van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), bijvoorbeeld als gevolg van een hersenbloeding of een herseninfarct. De zorg die wordt verleend richt zich op het weer aanleren van functies en vaardigheden. Dit is maatwerk, toegesneden op de hulpvraag. Tevens wordt er hierbij nauw samengewerkt met eventuele mantelzorgers en andere disciplines.

Wij zijn aangesloten bij CVA Kennisnetwerk Stroke Service Eemland.

Een verwijzing van een (huis)arts is in veel gevallen noodzakelijk.

Als u (zware) behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan heeft, denkt u vermoedelijk niet als eerste aan het op peil houden van uw conditie. Toch is het zinvol om daar bij stil te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen. Veel mensen vinden het fijn om zelf aan de slag te kunnen met het herstel en de mogelijkheid te hebben lotgenoten te ontmoeten.

Mensen die tijdens de behandeling tegen kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen:

  • Behouden hun fitheid en spierkracht
  • Hebben minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid, of pijn
  • Verdragen de chemotherapie beter en hebben een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling
  • Gaan sneller en meer uren aan het werk na de behandeling

Mensen die na afloop van de behandeling tegen kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen:

  • Hebben sneller herstel van fitheid en spierkracht
  • Hebben sneller herstel van vermoeidheid
  • Kunnen sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten

Een verwijzing van de (huis)arts is altijd nodig.

Een psychosomatisch fysiotherapeut is een fysiotherapeut, die na de opleiding fysiotherapie een opleiding psychosomatische fysiotherapie heeft gevolgd.

De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.

LICHAMELIJKE KLACHTEN:

  • Extreme vermoeidheid
  • Zich niet kunnen ontspannen
  • Druk op de borst
  • Hartkloppingen
  • Onverklaarde spier- en gewrichtspijn
  • Benauwdheid, moeite met ademhalen
  • Hoofdpijn, nek-, rug- en bekkenklachten
  • Onverklaarde maag, darm- of buikklachten

PSYCHISCHE KLACHTEN:

  • Lusteloos zijn
  • Slecht of teveel slapen
  • Angstig en onzeker zijn
  • Moeite met concentratie
  • Somber zijn en veel piekeren
  • Algeheel gevoel van onbehagen
  • Prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
  • Niet meer kunnen genieten en ontspannen
  • Overmatig eten, alcohol-, roken- en medicijngebruik

Hoe werkt pijn? https://www.psychfysio.nl/6_04_1/

Op 9 februari 2021 sprak Cynthia Ruiter-Ringeling op het online Congres van Medilex in Zeist over burn-outs bij jongeren. Het publiek bestond uit docenten, onderwijsassistenten en zorgcoördinatoren van het voortgezet en middelbaar onderwijs. Cynthia sprak over burn-outs bij jongeren en hoe je een dreigende burn-out kunt signaleren, aanpakken en voorkomen, ook in tijden van alle corona maatregelen.

Na afloop werd onder de deelnemers een klein onderzoek gedaan. Op de vraag: ‘Zien jullie een toename van ongelukkige studenten sinds de aanvang van Corona?’ antwoordde 95% van de respondenten bevestigend.

Uit de vervolgvraag of hun betreffende school een plan van aanpak heeft om daarmee om te gaan, bleek een meer divers beeld. Sommige scholen pakken dit probleem actief op en bieden diverse hulpmogelijkheden. Extra ondersteunen en structureel contact leggen werd het meest aangegeven als plan van aanpak. Interesse om het hele stuk te lezen?

95% van docenten ziet een toename van ongelukkige studenten

SCHOUDER

Schouderklachten kunnen plotseling of geleidelijk aan ontstaan. Soms worden de klachten veroorzaakt door structurele overbelasting van uw schouder. Vooral het langdurig herhalen van bewegingen kan irritatie en ontsteking in de schouder veroorzaken. Schouderklachten kunnen ook gepaard gaan met nekklachten. Indien nodig kan het onderzoek worden aangevuld met echodiagnostiek. Na een operatie is een verwijzing altijd nodig. 

KNIE

Knieklachten kunnen ontstaan door overbelasting of als gevolg van een acuut trauma. Veel voorkomende knieklachten zijn vaak sportgerelateerd, maar ook binnen de algemene dagelijkse activiteiten kunnen deze ontstaan en voor de nodige beperkingen zorgen. Knieklachten kunnen variëren van aanhoudende pijn tot een instabiel gevoel, stijfheid of zelfs het blokkeren van de knie. De therapeut probeert de oorzaken zo goed mogelijk in kaart te brengen en een duurzame oplossing te bieden. We hebben specialisten in huis op het gebied van knieklachten, die dagelijks veel cliënten begeleiden met uiteenlopende knieproblematiek. Zij zijn in staat om gericht onderzoek te doen naar de oorzaak van uw knieklachten. Het onderzoek kan eventueel worden aangevuld met specifieke metingen. Voor de behandeling van uw knieklachten is er aanvullend op de individuele therapie een speciale kniegroep. Na een operatie is een verwijzing altijd nodig. 

Zie onze promo voor knierevalidatie: https://www.facebook.com/watch/?v=740220290167808&extid=1DDfti49sXr7Mz0X

HEUP

Het heupgewricht is een kogelgewricht. Dit gewricht vormt de verbinding tussen het dijbeen en het bekken. Een kogelgewricht is een gewricht dat bestaat uit een kom en een bolvormige kop. Een dergelijk gewricht heeft meerdere graden van vrijheid. De mogelijke bewegingsrichtingen zijn: naar voren en naar achteren bewegen en naar binnen en naar buiten draaien. De kom en de kop hebben een laagje kraakbeen aan het oppervlak, waardoor deze soepel over elkaar heen kunnen schuiven. Als het laagje kraakbeen versleten raakt, dan wordt het oppervlak ruw, waardoor bewegen stroever en daardoor pijnlijker wordt. Dit proces staat bekend als artrose. Met een heupprothese (‘nieuwe heup’) kan de functie van het heupgewricht weer hersteld worden. Het dijbeen bestaat uit een schacht (bovenbeen), een nek en de bovenbeenkop. Doordat zowel de heupkom als de heupkop naar voren zijn gericht, wordt de heupkop maar voor de helft door de heupkom bedekt. Doordat de heupkom nog een rand van kraakbeen heeft (labrum articulare) wordt de gewrichtskop voor tweederde door de heupkom omsloten. Het gewrichtskapsel wordt verstevigd met drie gewrichtsbanden. De banden bestaan uit lagen sterk bindweefsel. De gewrichtsbanden van de heupgewrichten zijn uitermate sterk. Na een operatie is een verwijzing altijd nodig.

Door middel van geluidsgolven die met precisie op de blessure plek worden gericht wordt het genezingsproces versneld doordat de zelfhelende eigenschappen van het lichaam geactiveerd worden, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie. Daarnaast kan de therapie ook pijndempend werken. Het wordt voornamelijk toegepast op pees weefsel of spier-pees overgangen. 

De fysiotherapeut start de behandeling met het onderzoeken van de klacht. Dit kan gedaan worden in combinatie met een echografie (dit is ook mogelijk bij ons). De fysiotherapeut besluit dan of shockwave geïndiceerd is en zal dit zo nodig toepassen. In overleg wordt de behandeling langzaam opgebouwd naar het aantal shockwaves dat nodig is. De behandeling kan wat gevoelig zijn, maar er zal geen echte pijn optreden. 

Een shockwave behandeling duurt meestal rond de 15 minuten. Het is een onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling en wordt daarom gedeclareerd als reguliere fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent worden de kosten bij uw zorgverzekering in rekening gebracht. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan krijgt u van ons een rekening. Kijk voor de kosten op onze tarievenlijst. 

Shockwave therapie kan toegepast worden bij de volgende klachten:

  • Chronische schouderklachten
  • Tennis- of golferselleboog
  • Knie pees klachten
  • Shinsplint
  • Achillespees klachten
  • Hielspoor

Kunt u ‘s nachts uw hoofd of lichaam niet tot rust brengen? In dit het geval kan de psychosomatische fysiotherapeut u helpen. U krijgt uitleg over de verschillende fases van de slaap en hun nut en hoe het bioritme werkt. Want ‘s nachts goed slapen hangt ook af van hoe overdag uw dag verloopt. U krijgt advies over wat u beter wel en wat u beter niet kunt doen. U leert middels aandachtsoefeningen en adem- en ontspanningsoefeningen uw lichaam tot rust te brengen en piekergedachten te laten verdwijnen.

Of, heeft u een lichamelijke klacht die zich ontwikkelt of met name tot uiting komt tijdens de nacht? Alle onze fysiotherapeuten kunnen middels de anamnese en lichamelijk onderzoek bepalen of een fysiotherapeutische behandeling u kan helpen. De behandeling kan bestaan uit een manuele interventie of uit (slaap)houdings- en bewegingsadviezen.

Blijkt er geen lichamelijk probleem te zijn, dan kan de oorzaak van uw klachten mogelijk liggen in de volgende aspecten: Uw slaaphouding, uw slaapbeweging of uw slaapklimaat. Middels een SlaapID sensor kan worden onderzocht of één van bovenstaande drie kenmerken een rol speelt bij uw nachtelijke klachten.Wij hebben een samenwerkingsverband met Slaapfysio en met Beddenspecialist Frans Poorter (tevens leverancier van de SlaapID sensor).

U kunt geheel vrijblijvend en kosteloos een SlaapID rapport bij Beddenspecialist Frans Poorter in Nijkerk laten opmaken. Vanuit het rapport wordt met u besproken wat de bevindingen zijn en daarvandaan wordt een advies opgesteld. Dat kan betekenen dat het advies is dat u uw matras of kussen dient te vervangen, maar dat is natuurlijk een advies en niet meer dan dat.

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft. De sportfysiotherapeut behandelt cliënten die na ziekte of blessures weer aan het werk willen en/of weer willen sporten. Hij begeleidt en adviseert ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen. In zijn praktijk ziet de sportfysiotherapeut ook andere (kwetsbare) doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van de therapie. De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

Bekijk onze video over effectief hardlopen: https://www.facebook.com/watch/?v=2956573207903020&extid=J6ToZWk9ix9HZMYK

Stress bij kinderen kan een oorzaak zijn voor het hebben van (onbegrepen) lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, moeheid, en concentratieproblemen. Uit onderzoek blijkt dat goede informatie in een vroeg stadium van stress de duur van deze klachten kan verkorten. Ook wanneer een kind onzeker is of last van angst heeft, kan de therapeut hem of haar goed begeleiden. Het doel van het programma Stresskids is kinderen handvatten te geven waardoor zij zelf beter hun stress kunnen gaan beheersen. Het is geschikt voor kinderen tussen de 5 en 16 jaar.

TENS-behandeling bij pijn – samenwerking met Meander Medisch Centrum

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Bij de TENS-behandeling worden door elektroden die op de huid geplakt zitten, kleine elektrische impulsen afgegeven. Door deze impulsen nemen de pijnsignalen af. Het pijndempende effect van TENS wordt bereikt door verstoring van de pijngeleiding, het stimuleren van de afgifte van pijnstillende stoffen en de ontspannende werking op de spieren. TENS neemt niet de oorzaak van de pijnklachten weg maar kan wel de pijn verminderen. TENS is een effectieve behandelmethode zonder bijwerkingen.

Fysiotherapie Corlaer werkt samen met de pijnpoli van het ziekenhuis Meander. Veelal is het de anesthesist van de pijnpoli die u verwijst voor een proefbehandeling TENS.

Tijdens de proefbehandeling krijgt u een TENS-apparaat mee naar huis. Bij uw eerste afspraak met de fysiotherapeut wordt na een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek u uitgelegd hoe het apparaat werkt en hoe u het apparaat dient te gebruiken. Vervolgens heeft u nog 1 of 2 afspraken bij de fysiotherapeut om de TENS-behandeling zo nodig te optimaliseren of aan te passen en te evalueren. U evalueert samen met uw fysiotherapeut, aan het einde van de proefperiode, of het TENS-apparaat voldoende pijnverlichting geeft om het TENS-apparaat te blijven gebruiken.

Als de TENS-behandeling uw pijnklachten vermindert, wordt het TENS-apparaat aangevraagd bij uw zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het TENS-apparaat uit de basisverzekering. De fysiotherapeutische begeleiding wordt, afhankelijk van uw polisvoorwaarden, vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

Er is altijd een verwijzing nodig van een anesthesist van de pijnpoli of van een revalidatiearts.

Fysiotherapiepraktijk Corlaer breidt haar mogelijkheden uit om een patiënt, die thuis is en blijft, nog beter te kunnen helpen. Virtual Reality, ofwel een gesimuleerde omgeving, is één van de nieuwe pijlers hiervoor.

Ten eerste hebben wij voor een patiënt met (chronische) pijn een aantal virtual reality brillen aangeschaft met daarop een systeem om pijn beter te kunnen begrijpen en daarmee te verlichten. Dit gebeurt tijdens of na een fysiotherapeutische behandeling. En dit kan zowel in onze praktijk als bij de patiënt thuis plaatsvinden, waarbij de patiënt op uitleenbasis een virtual reality bril tijdelijk mee naar huis krijgt.

Ten tweede zetten we nu nog breder in op videobellen. Dat doen we al sinds de pandemie startte in het eerste kwartaal, maar nu maken we dit makkelijker voor de patiënt die zelf geen geschikte computer of tablet heeft. Dit systeem is bedoeld voor de kwetsbare patiënt, zoals een oudere of een patiënt die net geopereerd is. Om dit mogelijk te maken hebben we een aantal tablet computers beschikbaar waarop beeldbellen is voorgeïnstalleerd. Deze kunnen we uitlenen voor de duur van een behandeling. Dit maakt het mogelijk dat de patiënt via een beeldbel-verbinding contact houdt met zijn of haar therapeut. Via deze weg kunnen ook huiswerkoefeningen gevolgd en besproken tussen patiënt en therapeut.

Daarnaast zijn we nu actief met een systeem met beweeg­oefeningen in spelvorm om de grove motoriek en cognitieve vaardigheden te oefenen in de vrije ruimte. De oefeningen kunnen aangepast worden aan het fysieke niveau van de patiënt. De 3D camera detecteert zeer kleine bewegingen. Dit is dus geschikt voor elke patiënt, wat zijn of haar conditie ook is.

Nuttige links

Atletiek Vereniging Nijkerk

Lid van deze vereniging en heeft u blessures en/of vragen? Maak gebruik van het gratis sportspreekuur!

Atletiek Vereniging Nijkerk

Hockey Club Nijkerk

Lid van deze vereniging en heeft u blessures en/of vragen? Maak gebruik van het gratis sportspreekuur!

Hockey Club Nijkerk

Nijkerkse Tennis Club

Lid van deze vereniging en heeft u blessures en/of vragen? Maak gebruik van het gratis sportspreekuur!

Nijkerkse Tennis Club

Nijkerkse Volleybal Club

Lid van deze vereniging en heeft u blessures en/of vragen? maak gebruik van het gratis sportspreekuur!

Nijkerkse Volleybal Club

Joey's Judoschool Nijkerk

Lid van deze vereniging en heeft u blessures en/of vragen? Maak gebruik van het gratis sportspreekuur!

Joey's Judoschool Nijkerk

Blessurehoek

Webshop voor aanschaf van braces en hulpmiddelen

Blessurehoek

Pelvitec

Webshop voor trainingsproducten gerelateerd aan bekken(bodem) klachten

Pelvitec

Slaapfysio

Uw slaapgedrag als oplossing voor een vitaler leven

Slaapfysio